Dirty Dozen & Clean Fifteen

Gewassen worden met pesticiden bespoten, maar welke groente en fruit worden eigenlijk het meeste bespoten?
Dit zijn de meest en minst bespoten groente- en fruitsoorten in 2022.

Elk jaar brengt het EWG een nieuw overzicht uit met de vastgestelde hoeveelheid aan bestrijdingsmiddelen op groente en fruiten en publiceert vervolgens het Dirty Dozen en Clean Fifteen overzicht.

De Dirty Dozen zijn de 12 groente en fruitsoorten met de meeste bestrijdingsmiddelen. De Clean Fifteen zijn de fruit en groentesoorten met de minste bestrijdingsmiddelen.

EWG
De Environmental Working Group is een Amerikaans wetenschappelijk onderzoeksgroep en zet zich sinds 1992 in voor het bevorderen van gezondheid en is een non-profitorganisatie die voornamelijk werkt op basis van donaties van particulieren.
De EWG publiceerde de toplijst van groenten en fruit met de meeste en minste bestrijdingsmiddelen voor het eerst in 2004 en brengt sindsdien jaarlijks een update uit.

De lijst van 2022 is samengesteld op basis van een analyse van meer dan 46.000 monsters van groente en fruit die door de Food and Drug Administration (FDA) en het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten zijn genomen.
Deze monsters worden getest zoals wij thuis zelf de groente en fruit bereiden, dus goed gewassen en evt. geschild indien nodig.
Sinaasappels worden bijvoorbeeld voor het testen geschild en aardbeien eerst  gewassen.
De rangschikking van de Dirty Dozen & Clean Fifteen lijst is gebaseerd op:
– het percentage monsters met bestrijdingsmiddelen;
– het aantal verschillende bestrijdingsmiddelen, en
– de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in alle en afzonderlijke monsters.

De Dirty Dozen (meest bespoten) in 2022:

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Nectarines
 5. Appels
 6. Druiven
 7. Paprika’s
 8. Kersen
 9. Perziken
 10. Peren
 11. Bleekselderij
 12. Tomaten

De Clean Fifteen (minst bespoten):

 1. Avocado
 2. Maïs
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaja
 6. Erwten (diepvries)
 7. Asperges
 8. Honingmeloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Champignons
 12. Cantaloupe
 13. Mango’s
 14. Watermeloen
 15. Zoete aardappelen

Belangrijkste conclusies van EWG voor 2022
– Meer dan 90 procent van de monsters van aardbeien, appels, kersen, spinazie, nectarines en bladgroenten testte positief op residuen van twee of meer pesticiden.
– Meer dan 90 procent van de niet-biologische citrusvruchten bevat fungiciden die in verband worden gebracht met kanker en hormoonverstoring.
– Spinaziemonsters bevatten gemiddeld 1,8 maal zoveel residuen van bestrijdingsmiddelen per gewicht als alle andere geteste gewassen
– Wanneer alle metingen per gewas bij elkaar werden opgeteld, telden boerenkool, chilipepers en paprika’s in totaal de meeste soorten pesticiden. Hierbij ging het om ruim 100 per groente.
– Avocado’s en maïs zijn het schoonst, namelijk < 2% van de monsters waren pesticiden aantoonbaar.
– Bijna 70 procent van de groente- en fruitmonsters van de Clean Fifteen bevatte geen residuen van bestrijdingsmiddelen.
-Minder dan 5% van de groente- en fruitmonsters van Clean Fifteen bevatte twee of meer bestrijdingsmiddelen.

Door de globalisering liggen er in de Nederlandse supermarkten groenten en fruit van over de hele wereld in de schappen en dus ook uit Amerika. Dus ja, ook een lijst van Amerikaanse onderzoekers is voor ons van belang.

Tip: koop de groente en fruit, gemeld op de Dirty Dozen, als het kan, zoveel mogelijk biologisch. Dat scheelt een enorme inname van bestrijdingsmiddelen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *